петак, 2. мај 2014.

Orijentalni ples - da ili ne?!

April 28, 2014 at 11:15pm


   Ovaj tekst je sklop tekstova koje sam našla na internetu tražeći informacije o plesu, koje sam preformulisala. Na žalost nisam zapisala izvore informacija tako da se ovim odmah ograđujem i govorim da sam ja samo sklopila u jednu celinu najpotrebnije informacije radi uklanjanja predrasuda i tih gluposti izgovorenih od strane neinformisanih osoba sa kojima se svakodnevno susrećemo. Kada pročitate ovaj tekst tek onda mi odgovorite da li ste pristalica orijentalnog plesa ili niste :)

   Orijentalni ples pomaže ženama da se osećaju ugodnije u vlastitoj koži i da budu sigurnije u sebe. To je ples koji slavi ženstvenost i prihvata žene kakve jesu, kako god izgledale, jer nema pritiska da morate izgledati na određen način. Orijentalni ples vas uči da cenite ono što jeste.

   Egipćani su ovaj ples nazvali plesom plodnosti jer jača karlicu i mišiće koji su potrebni pri porođaju. Arapska muzika koja prati ovaj ples deluje antistresno pa se tako rešavamo depresije. Pošto zahteva visok nivo gipkosti, pokreće leđa na pravilan način pa tako ravna kičmu. Pokreti kukovima, koji su karakteristični za ovaj ples, se ponavljaju i deluju pozitivno na područje donjeg dela leđa i bokova. "Talasi" koje plesačica radi pokreću celo telo, od vrata do nožnih prstiju, i na taj način se pokreće cirkulacija u celom telu tako da automatski pomaže rad probavnih organa što pomaže pri mršavljenju i čišćenju organizma.

Plesači koji se bave orijentalnim plesom se mogu pohvaliti dobrom figurom zato što se ovaj ples bazira na pokretima koji su prirodni za žensko telo tako da se težina pravilno raspoređuje po telu i gradi telasnu ravnotežu. Takođe je poznato da takav vid vežbe pomaže pri jačanju koščane strukture i pridonosi prevenciji osteoporoze (Vikipedia: "Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture.   Do bolesti dolazi kada osteoklasi napadaji i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti da je potpuno obnove, kao što je to u normalnim okolnostima slučaj."), a mogu pomoći pri ublažavanju napetosti u području karlice za vreme PMS-a pa poboljšavaju cirkulaciju u području abdomena.
Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vežbu i pomaže povećanju gipkosti i snage tela. Fokusira se na mišiće torza, a jača i snagu nogu. Ojačava ruke, ramena i uopšte gornji deo tela. Ples je pogodan za osobe svih godina i telasne građe, a može biti onoliko zahtevan koliko to plesačica sama odabere.
Prednosti orijentalnog plesa su kako telasne tako i duševne prirode. Što se mentalnog zdravlja tiče vežbom se bolje upoznaje vlastito telo tako da se bolje osećamo u njemu, povećava se samopouzdanje i ispoljava se pozitivan stav u svakodnevnom životu.

   Kada naučite pokrete jedan po jedan dalje samo kombinujete kako vam se sviđa jer ne možete pogrešiti. Ples je umetnost, a umetnost nema pravila. Važno je zagrejati se pre plesa, a posle uraditi vežbe istezanja. Pustite samo da vas vodi muzika. Uživajte u sebi i plesu. Telo će vam biti zahvalno.

   Ne postoji određeni "kalup" kako treba da izgleda jedna orijentalna plesačica. Ne postoji zdrava osoba koja je previše mršava ili previše debela da pleše. Društvena percepcija ženskog tela je nešto drugo i to može veoma snažno da utiče na to kako  doživljavamo sopstveno telo. Ne postoji nijedan razlog da nekome bude neprijatno na časovima jer dolaze žene najrazličitije građe, a ples svakako pomaže pri mršavljenju i zatezanju.

   Postoji to neko verovanje među ljudima da je orijentalna plesačica "fatalna zavodnica" pa samim tim i "dobra riba" pa je među mnogim ženama ubeđenje da ne ispunjavaju taj kriterijum. Orijentalni ples je liberalniji u tom smislu, ali pritisak svakako postoji jer publika zbog sopstvenog neznanja (zbog neupućenosti) i stereotipa često očekuje nešto što neće dobiti od prave orijentalne plesačice (to su često kićenja, pipanja, određeni izgled i slično).

Za bolje razumevanje uloge žene neophodno je da slušamo sopstvenu unutrašnju prirodu, da je otkrijemo, prihvatimo, negujemo, štitimo, izlečimo, i naposletku pustimo je da prirodno, sama po sebi deluje na svet oko nas.
Nema takve opšte i idealne predstave žene koja bi bila poželjan primer ili ideal za svaku ženu – a i ne treba da tražimo takvu sliku. Mnogo je važnije da upoznamo i razvijemo sebe i stvorimo jedan sopstveni ženski ideal, koji možda važi samo za nas lično, ali u potpunosti izražava jedinstvenost našeg bića.

   Jedno pitanje u nizu čestih pitanja koja se postavljaju u vezi orijentalnog plesa jeste: "Da li će mi narasti stomak od trbušnog plesa?". Svi mi želimo da izgledamo što bolje pa je i normalna želja za znanjem efekta neke aktivnosti na naš izgled. Kada neko "ima stomak" obično mislimo da ima salo na stomaku. "Salo" je sloj masnog tkiva između kože i mišića. Od plesa, kao i drugih fizičkih aktivnosti, salo se sagoreva, što znači da stanjuje sloj masnog tkiva. Ne postoji fizička aktivnost od koje bi se salo povećalo, pa tako ni od "trbušnog" plesa ne može u tom smislu narasti stomačić. U stomaku se nalaze i unutrašnji organi, naravno, ali nikakve veze ples nema sa njihovim "narastanjem".

   Orijentalni ples jača mišiće i umesto savremene "sportske figure" ovim plesom se može postići figura koja je istovremeno fit i ženstvena, takozvana "figura peščanog sata".

Najbolji način da umiriš um jeste da pokreneš telo.

Bolest našeg doba je da smo se prestali kretati. Naša tela su postala rigidna i ukočena. Suštinska je potreba čoveka da se kreće i bude pokrenut, da se poveže sa drugim bićima, da se oseća živim. Tragati za ličnim razvojem podrazumeva da morate raditi sami na sebi. Život je neprekidno razvijanje, a svrha života je podsticanje i širenje naših sposobnosti za ljubav, stvaralaštvo i inteligenciju. Mi uglavnom živimo izolovano od svoje duše. Živimo u glavama. Telo i duh su odvojeni. Svrha plesa jeste povezivanje duha i tela kroz novo, kreativno izražavanje. Ako pokreneš svoje telo, psiha će se sama isceliti. Ovaj ples je namenjen svima, mladim i starijim, ne treba nikakvo predznanje, ples za svakog ko čezne za slobodom. Sve svoje stresove i besove, zakočenosti i nesigurnosti transformišite u kreativnost, ispunjenost, samopouzdanje, sreću... dakle krajnje pozitivnu energiju. Želite li se bar na kratko osloboditi pritiska posla, škole, odlepiti od interneta, zaboraviti pritiske i pritom se dobro zabaviti? Ako je to ono što želite i trebate, to učinite na zdrav način - PLEŠITE!


Na kraju bih dodala da ples pokreće hormon sreće, probuđuje sva čula, razvija ženstvenost, razvija osećaj za muziku, pokret i ritam, pomaže u držanju, hodu i pamćenju... Kroz ples se upoznaje druga kultura i jezik, uči se radu u grupi, ali i iskazivanju sopstvenog shvatanja plesa i iskazivanje ličnosti, razvija se vladanje svojim telom i ukorenjuje se samopouzdanje, kao što je kroz tekst i rečeno. Svaka dama zaslužuje neko vreme za sebe, pogotovo zato što smo postali robovi današnjice i sve se svodi na ženu (posao, kuća, porodica, itd). Često čujem "Ja to mnogo volim, ali..." i onda navode "razloge" zašto ne mogu da idu na časove koji su po meni čisto lažna opravdanja i izgovori. Ne postoje telesne ni starosne granice, postoji samo pozitivna energija, ljubav prema plesu i druženje.

Sada kada ste ovo pročitali slobodno se zapitajte da li ste pogrešili kada ste rekli da orijentalni ples nije dobar, da orijentalni ples ne pomaže ni u čemu, da je orijentalni ples čisto mlaćenje zadnjicom i grudima, da se od orijentalnog plesa ne može smršati, da ne možete da dolazite na časove jer ste "stari", "debeli", "mršavi", "zauzeti", "srbende", itd i zapitajte se da li ste u stvari samo živeli u zabludama, praćeni predrasudama... zapitajte se da li ste samo tražili neko opravdanje za sebe ili slično. Ako i posle ovoga kažete "NE" orijentalnom plesu - po meni ste u teškom problemu sa samim sobom, a po vama kako god. Ne želim nikoga da ubeđujem ni u šta. Moje je da kažem da je meni orijentalni ples promenio način života i da ne znam kako sam uopšte živela pre ovoga. Takođe je moje da kažem da ste DOBRODOŠLI uvek jer orijentalni ples uvek drži raširene ruke onima koji su spremni da za sebe učine samo najbolje - da plešu i budu srećni!

Нема коментара:

Постави коментар